ARHIVA DOGAĐANJA:

30.09.2017. uspješno održan 8. promotivni susret 'Bjelovar 2017.' u sklopu Dana Grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja

Sudjelovalo je 83 vozila i oko 130 sudionika iz svih dijelova RH i jedan sudionik iz Njemačke sa vozilom HR reg.oznaka.

Susret je predstavio predsjednik Classic kluba g. Saša Novak, a otvorio gradonačelnik grada Bjelovara g. Dario Hrebak u 10 h. Nakon dvosatne izložbe vozila vozila su startala točno u podne i kolona oldtimera krenula je rutom Bjelovar-Narta-Sišćani-Ivanska-Berek sa stajalištima u Narti (izletište Kiđemet) i Općini Ivanska te odredištem u Općini Berek koja je slavila svoj dan, gdje je završila promotivna vožnja i održana završna svečanost sa podjelama priznanja i nagrada.

Najstarije vozilo susreta bio je terenski Ford CY2 iz 1945.g. vlasnika Steve Kokiera iz Javorovca, najstariji vozač Franjo Sever iz Čazme rođen 1935.g., oboje članovi OTK Classic Bjelovar.

Od atraktivnijih vozila izdvajamo Austin 10 iz '46., Mercedes 170 iz '54., Fiat 1100 '50., Opel Olympia iz '52., GAZ 69A iz '59., Tomos Puch 175 '58.,  Jaguar E-type iz '69,  Volvo Amazon iz '67. itd.

Susret su uveličale pin-up djevojke iz Đurđevca a bezbrižno odvijanje susreta osigurali djelatnici Postaje prometne policije Bjelovar i vučna služba MB trans vl. Slobodan Radošević iz Bjelovara.

Zahvaljujemo se svim domaćinima, pokroviteljima i sudionicima !

Predsjedništvo i članovi Udruge povijesne tehničke kulture CLASSIC Bjelovar

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18.08.2017. OTK Classic Bjelovar i TZ Grada Đurđevca

U organizaciji Turističke zajednice Grada Đurđevca održana je prva Retro večer. U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi rockabily banda The cat paws iz Daruvara. Druženje su uljepšale prelijepe pin-up djevojke i naravno članovi Classic kluba s vremešnim limenim ljubimcima.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11.06.2017. OTK Classic Bjelovar, OTK Koprivnica i OTK Klakson Krapina: 50. Križevačko veliko Spravišće-druženje i izložba-članovi OTK Classic, OTK Koprivnica i USV Klakson

Križevačko veliko spravišče tradicionalna je pučka svečanost i kulturno-povijesna manifestacija. Temelji se na legendi iz 13. stoljeća koja govori o pomirbi „križevačkih purgera“ i kalničkih šljivara“ te na Križevačkim štatutima, popularnom vinskom ceremonijalu i prvim pisanim pravilima o ponašanju u veselom društvu i za punim stolom.

Ovogodišnju manifestaciju u trajanju tri dana, 09.-11. lipnja, uveličali su članovi oldtimer klubova UVSV Klakson iz Krapine, OTK Classic Bjelovar i OTK Koprivnica te gosti, sa svojim starodobnim ljubimcima.

Tako je na drugi, subotnji dan dan manifestacije u tradicionalnoj 'spelanciji' pomirbe, 'mladence' vozio g. Antun Presečki s vozilom Mercedes 170 iz 1950. godine.

U nedjelju su četrdesetak članova navedenih klubova s više od 20 vozila održali promotivnu vožnju ulicama grada Križevaca a potom upriličili izložbu u centru.

Galerija

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15.03.2017. OBAVIJEST: Ukidanje obveze carinjenja uz prethodno ukinuto oslobođenje od trošarine za starodobna vozila;

 

Članicama (klubovima) Hrvatskog oldtimer saveza

PREDMETUputa za postupanje Središnjeg ureda Carinske uprave

dostavlja se na znanje

Poštovani,

U privitku Vam dostavljamo uputu Središnjeg ureda Carinske uprave Ministarstva financija po kojoj su dužni postupati svi Carinski uredi.

Razvidno je da vlasnici vozila koji posjeduju identifikacijsku ispravu Hrvatskog oldtimer saveza nisu obveznici plaćanja posebnog poreza na motorna vozila, sukladno proceduri opisanoj u ovom dokumentu.

Ovime je potvrđen još jedan uspjeh Hrvatskog oldtimer saveza u zaštiti probitaka glede promicanja i očuvanja oldtimer vozila, njegovanja povijesnih naslijeđa i tehničke kulture ovih vozila, što je i logičan slijed dosadašnje zakonodavne inicijative u svezi carinskih pogodnosti ove vrste vozila.

S poštovanjem,

Predsjednik HROS-a

dr. sc. Antun Presečki, prof.v.š.


Prilog:  UPUTA MINISTARSTVA FINANCIJA - CARINSKA UPRAVA: Oldtimer vozila

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

06.11.2016. OBAVIJEST: Ukidanje registracijskog poreza - trošarine - na starodobna vozila;

Klubovima članicama Hrvatskog oldtimer saveza

OBAVIJEST

Poštovani,

Zadovoljstvo nam je obavijestiti predstavnike svih članica HROS-a o izmjenama Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, kojima se ukida registracijski porez na starodobna (oldtimer) vozila proizvedena prije više od 30 godina.

Izuzimanjem starodobnih vozila od oporezivanja, bez sumnje se omogućava više prostora u djelatnosti restauracije oldtimera te se općenito olakšava kolekcionarska i muzejska djelatnost oldtimer vozila.

Navedeno zakonsko rješenje još je jedan uspjeh HROS-a u njegovom višegodišnjem i upornom ustrajanju, da zakonodavnim inicijativama i lobiranjem u izvršnoj vlasti zaštiti probitke u promicanju i očuvanju oldtimer vozila, njegovanju povijesnih naslijeđa i tehničke kulture ovih vozila u Republici Hrvatskoj, sve u skladu s ciljevima i svrhom postojanja HROS-a.

Odredba članka 5. stavak 2. Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, mijenja se i glasi:

Motorna vozila koja se isključivo pokreću na električni pogon,motorna vozila čija je emisija ugljičnog dioksida (CO2)  0 grama po kilometru te motorna vozila proizvedena prije više od 30 godina koja su prema sukladnim propisima razvrstana u kategoriju starodobnih (oldtimer) vozila nisu predmet oporezivanja.

Očekujući daljnje uspjehe i probitke prema Statutarnim ciljevima HROS-a,

S poštovanjem,

Predsjednik;

Prof.dr.sc. Antun Presečki

Za točnost otpravka:

Tajnik; Jandre Đukić, dipl.iur

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

24.09.2016:  OTK Classic Bjelovar;  uspješno održan 7. promotivni susret

Ovogodišnji susret u sklopu manifestacije Dana grada Bjelovara i bjelovarskih branitelja okupio je više od 70 vozila i 110 sudionika, koji su dospjeli iz raznih krajeva Lijepe naše ali i Slovenije i Austrije. Po prispjeću i prijavi sudionika, susret je otvorila zamjenica gradonačelnika gđa Jasna Višnjević koja se imala priliku dovesti u jednom luksuznom oldtimeru, te predsjednik Classic kluba g. Saša Novak. Slijedila je izložba posjetiteljima te vožnja trasom dugačkom 50-ak kilometara prema slijedećim odmorištima tj. stajalištima: općina Rovišće, općina Zrinski Topolovac te Restoranu-vinariji Coner u Jabučeti. Sudionicima su se tijekom okrijepe obratili predstavnici Općina upoznavši ih s poviješću i sadašnjošću. U restoranu-vinariji Coner pripremljena je degustacija sortnih vina, a sudionici su se mogli oprobati na raznim sadržajima rekreacijskog dijela  izletišta, npr. zip-line žičari. Završna svečanost i ručak održani su u restoranu Šljukingon nadomak Bjelovara. Djelatnici Vatrogasne zajednice grada Bjelovara izložili su starodobno vatrogasno vozilo FAP 13. Za svaki slučaj bila je spremna i vučna služba tvrtke MB trans vlasnika g. Slobodana Radoševića.  Izuzetno profesionalno osiguranje odvijanja prometa odradili su djelatnici Postaje prometne policije Bjelovar. Najstarije vozilo susreta bio je češki automobil Aero 18 iz 1931.g, vlasnika Miroslava Sys-a iz Samobora. Najstariji vozač-sudionik je g. Franjo Sever iz Čazme, rođen 1935.g.

Galerija

ARHIVA

20.04.2016: Upis u registar Ana Rukavina

 

U srijedu, 20. travnja uspješno je održana jubilarna 300. akcija upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica Zaklade Ana Rukavina. Odazvalo se 130 darivatelja, prema riječima odgovornih osoba Zaklade čak i dvostruko više nego u prethodnim akcijama održanim u gradovima slične veličine kao naš. Akcija upisa u Registar održana je na inicijativu gospođe Željke i gospodina Damira Kržaka, koji i sam boluje i uspješno se liječi od akutne limfoblastične leukemije, čija je želja ovom akcijom pomoći u potrazi za podudarnim darivateljem oboljelim osobama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Poruka svake akcije upisa u Registar je lijek je u nama. Njime Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 50.988 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 59 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Više na slijedećim linkovima:

http://www.bjelovar.info/index.php/aktualno/bjelovarchani_opet_pokazali_svoju_humanost/

http://www.zvono.eu/portal/na-sva-zvona/vijesti/15021-130-bjelovarcana-odazvalo-se-pozivu-zaklade-ana-rukavina-i-obitelji-krzak

http://www.zaklada-ana-rukavina.hr/

-------------------------------------------------------------------------------------

13.05.2016: OTK Classic Bjelovar - DARUJMO RADOST IGRAJUĆI SE: humanitarna akcija u suradnji s KAN Greenhorns, 18:00h


Klub američkog nogometa Bjelovar Greenhorns u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorskim radiom, Radiom Terezija, Bjelovarskim listom i Bjelovarcem organizira humanitarnu akciju„DARUJMO RADOST, IGRAJUĆI SE“ čija je svrha nabava ortopedskog pomagala – stajalice, za našeg sugrađanina, četrnaestogodišnjeg Damira Glavaka koji boluje od cerebralne paralize.

Radi onemogućavanja održavanja trupa i glave u  uspravnom položaju potrebna mu je specifična stajalica – ortopedsko pomagalo, koja bi mu znatno pomogla kod pridržavanja trupa, jačanju kostiju i pluća, cirkulacije i probave. Cijena stajalice je 35.648,29 kn.

Turnir u bez kontaktnoj verziji američkog nogometa (flagfootball) između ekipa CZSS Bjelovar, Bjelovarsko-bilogorskog radija, Radija Terezije te zajedničke ekipe Bjelovarskog lista i Bjelovarca održati će se 14. svibnja na starom Partizanovom igralištusa početkom u 11.00h gdje će se prikupljati donacije (u slučaju kiše Školsko-sportska dvorana). U pauzi između utakmica održati će se i zabavne igre američkog nogometaza mlađe posjetitelje te nastupi plesne grupe ritmike plesnog kluba H-8. Isto tako u petak 13.5. u 18.00h ispred Gradskog muzeja prikupljati će se donacije zajedno sa Oldtimer klubom „CLASSIC“ Bjelovar koji će sve zainteresirane građane provozati u svojim oldtimer automobilima.

predsjednik KAN Bjelovar Greenhorns

Dino Dozan (091/899-5199)


 

 

 

http://www.zvono.eu/portal/na-sva-zvona/auto-moto/13716-bjelovarcanima-predstavili-svoje-stare-i-usminkane-motorne-ljubimce

 

________________________________________________________________________________________________________

 

ODRŽANO:

30.01.2015.  Noć muzeja 2015:   Tehnički muzej Zagreb, Muzej automobila Ferdinand Budicki Zagreb

http://www.otk-ferdinandbudicki.hr/index.php/noc-muzeja/item/219-noc-muzeja-2015

 

27.09.2014.  OTK CLASSIC Bjelovar: Održan 5. promotivni oldtimer susret

 

Unatoč kiši prilikom okupljanja i otvorenja susreta uspješno smo na startu okupili 80-tak gostiju te preko 90 vozila s vozilima pratnje i organizatora. Susret su otvorili g. Antun Korušec, gradonačelnik grada Bjelovara te g. Marinko Grbić, dopredsjednik Kluba. Susret su uveličali i djelatnici Vatrogasne zajednice Grada Bjelovara s prekrasnim funkcionalnim i registriranim navalnim vozilom FAP 13 S.

Prvo smo posjetili Općinu Nova Rača gdje se tijekom okrijepe obratio predstavnik, nastavak je slijedio u Bjelovar prema domaćinu STP EuroDuhan u sklopu Koncerna Agram, gdje se također obratio voditelj stanice. Nakon vožnje u Općinu Farkaševac riječ je imao tamošnji načelnik Općine, a završno događanje odvijalo se na obližnjem Ranču Viktorija u mjestu Zvonik. Cijelu manifestaciju pratili su mladi tamburaši, grupa Korak iz Bjelovara.

Tijekom ručka podijeljene su plakete kao posebne nagrade organizatora za uzastopnu 5.-godišnju suradnju, i to: djelatnicima Postaje prometne policije Bjelovar, g. Slobodanu Radoševiću-vučna služba MB trans te istaknutim pojedincima drugih klubova koji su nam bili vjerni svih 5 susreta: braća Mladen i Krešimir Vučinić iz OTK Ivanić, g. Dragutin Barlek iz OTK Međimurja, obitelj Kokier iz Novigrada Podravskog te g. Ivan Radoević iz Samobora koji neumoljivo dolazi isključivo kamionima.

Podijeljene su i posebne nagrade za najuređenija vozila od kojih izdvajamo Mercedes 170 SD '54., Jaguar E-type '69., Fiat Topolino Belvedere '54., Karmann Ghia '72., Fiat 124 Spider '67., Volvo PV444 '52., Volvo Amazon '67., motocikl Ardie iz 1956., kamion Mercedes 312 '49 te najstarije vozilo susreta terenski Ford CY2 iz 1945.g.

Završno obraćanje imali su g. Stjepan Horvat, domaćin i vlasnik Rancha Viktorija te predsjednik Kluba g. Saša Novak uz zaključak da smo svake godine sve veći kako po broju članova tako i posjetiteljima, primamo pohvale od sudionika da smo najbolji ili jedan od najboljih susreta u državi, tako da iako nam je tek 5 godina mnogi od nas uče, a mnogi nas pokušavaju oponašati. Stoga nam je obveza slijedeće godine imati još bolje i zanimljivije okupljanje uz tradicionalno dobru ili još bolju atraktivnu rutu i poklone .

 

 

 

 

 

 

Galerija uskoro, do tada:

 

www.zvono.eu

www.bjelovarskilist.hr

www.bjelovarskilabirint.com

 

 

 

 

Za članke, fotografije, crteže i oblikovanja objavljena na ovoj web stranici sva su prava pridržana. Nedopuštena je objava, preslika, reproduciranje, umnožavanje, imitiranje i drugi način prenošenja u bilo kojem obliku uključivo Internet, bez pismene suglasnosti