Apel za pomoć malom Marku Kržaku, obitelji Kržak

 

Apel za pomoc Malom Marku Kržaku, obitelji Kržak: NABAVLJENO POSTOLJE ZA SJEDALICU!

Vašom pomoći i sudjelovanjem napravili smo jako Važan Korak za malog Marka Kržaka; skupljena su sredstva za kupnju specijalnog postolja za auto sjedalicu. Sada Marko moze bez teškoća sjediti u sjedalici tijekom vožnje te je njegovim roditeljima olakšan prijevoz kako za svakodnevne potrebe, tako prvenstveno na složene terapije u Zagreb. Podsjetimo, zbog nemogućnosti samostalnog sjedenja u klasičnim auto-sjedalicama, Marko je morao sjediti "u krilu 'osobe na stražnjoj klupi. Sjedalica je nabavljena posredstvom specijalizirane tvrtke Otto Bock Adria doo na čiji Račun Su polako i sigurno pristizale vaše uplate. Cijena postolja iznosila je 4.037,50 kn. Preme prethodnoj ponudi, cjelokupna sjedalica Lars2 s postoljem iznosi preko 12.000 kn, a sa svim potpornim dodacima preko 21.000 kn.

Idemo korak po korak dalje u nabavku prave sjedalice: na postolje je trenutno montirana sjedalica, koja čini sastavni Dio Markovih kolica. Marko raste, a oporavak je složen i dugotrajan. Sa zadovoljstvom navodim da se Markov otac Damir uspješno oporavlja nakon transplatacije koštane srži.

 

Veliko hvala svima koji su dali doprinos u ime obitelji Kržak te članova Oldtimer kluba CLASSIC Bjelovar.


KAKO SMO SVE pokrenuli? Više informacija:

 

Marko ima 7 godina i teško je bolestan od cerebralne paralize....u međuvremenu Markov otac Damir obolio je i liječi se od akutne leukemije...

 

Pomognite  malom Marku  da  živi kao  i  druga  djeca!   Marko  Kržak  rođen  je  14.12.2006.  godine. Pet tjedana prije poroda Marko je ostao bez svog brata blizanca koji je umro od posljedica gušenja pupčanom vrpcom. Od šoka  počeo  je  zaostajati  u  razvoju  zbog  teškog  oštećenja  mozga.  Točna  dijagnoza Markove  bolesti  je microcephalia ventriculomegalia retardatio psichomotorica tetraparesis.

Što to u prijevodu znači?

Marko  sa  svojih  sedam  navršenih  godina  još  nije  progovorio, ima  centralno  oštećenje  vida  i  motorika mu je jako slaba.  Iako tako mlad, suočen je sa velikom obavezom učenja osnovnih stvari kao što su gledanje, hodanje, pričanje. Nešto što nama djeluje kao sasvim lagana zadaća za Marka to nije.  Marko ne može samostalno sjediti i stajati.

A Marko je, unatoč svim problemima, dijete koje itekako zna pružiti ljubav onima koji su uz njega i koji je, može se reći, neizlječivi optimista. Njegovi roditelji čine sve kako bi se što prije osamostalio i dobio šansu za bolji, lakši život.

Srećom, njegova borbenost i hrabrost su nagrađene!

Naime, udruga invalida cerebralne paralize Snaga razvila je projekt integralne neurorehabilitacije u Zagrebu koja se pokazala kao prava terapija za Marka. Problem je što se Marko ne može samostalno zadržati u sjedećem položaju pri čemu je za put na nužno potrebne terapije u Zagreb potrebno posebno fiksiranje tijela i glave. Marko radi veliki otpor tijelom i niti jedna postojeća autosjedalica ne može to podržati(potrebni su specijalni fiksatori, tzv. abdomenalni klin, potpornepelote, pojas za trup, postolje za noge i ruke).

Markov jedini način za prijevoz jest 'u krilu' majke Željke, bez mogućnosti sigurnosnog vezanja što je izuzetno opasno u prometu kako za Marka tako i majku Željku....

Markov otac Damir u međuvremenu je obolio i liječi se od akutne leukemije, nedavno mu je transplatirana koštana srž, slijedi dug i naporan oporavak....pri tome Željka sada mora samostalno voziti Marka na terapije.  Kako ???

Postoji riješenje ! Specijalna sjedalica Lars 2

Specijalna sjedalica proizvod je njemačke tvrtke Otto Bock Adria d.o.o. koja se bavi proizvodnjom posebnih ortopedskih pomagala. Tvrka ima hrvatsku ispostavu u Svetoj Nedjelji. Model sjedalice koji bi odgovarao Markovim potrebama za samostalnim sjedenjem tijekom prijevoza slijedećih nekoliko godina zove se Lars 2. Prema ponudi, osnovna sjedalica s postoljem bez nabrojanih dodataka košta preko 11.000 kn !HZZO nepokriva troškove!

Jedna od Markovih nada smo i mi....

Koliko cigareta dnevno popušimo? Koliko šalica kave na dan 'moramo' popiti? Je li nam ona čokolada koju smo uočili zbilja potrebna? Što biste pomislili kada bih vam rekli da, odreknemo li se jednog od tih 'svakodnevnih' užitaka na samo jedan dan, možemo nekome pomoći? Marku ? Svakako ! Odreknimo se tih sitnih 'užitaka'....

Pomognemo li Marku MINIMALNOM UPLATOM, on nam neće moći svakome ponaosob zahvaliti, ali nositi će naše misli i dobru volju u svome srcu čitavog, a zahvaljujući nama lijepog i dugog života.

 

Račun (Erste): 2402006-1100062159 (IBAN HR7724020061100062159) Otto Bock Adria d.o.o.

Poziv na broj: 13100643

Svrha uplate: Marko Kržak

 

LINKOVI:  http://www.jutarnji.hr/bolesnog-marka-smiruje-pjesma-tomislava-bralica/242426/

http://www.ottobock.hr/